miercuri, 5 noiembrie 2008

Asistentii Grundtvig

( Experiente de formare pentru viitorii sau recent calificatii profesori si formatori de adulti)

Obiective si activitati

Actiunea permite personalului care lucreaza sau intentioneaza sa lucreze in domeniul educatiei adultilor (de tip formal, non-formal sau informal) sa petreaca o perioada de 12-45 de saptamani ca Asistent Grundtvig in cadrul unei organizatii de educatia adultilor, intr-o tara participanta la Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii, alta decat tara de origine.

Obiectivul actiunii este acela de a oferi participantilor posibilitatea de a intelege mai bine dimensiunea europeana in educatia adultilor, de a-si imbunatati cunostintele legate de limbile straine, pe cele legate de alte tari europene si sistemele lor educationale, cat si competentele profesionale si interculturale.

In timpul stagiului, asistentii:

- participa la procesele de invatare sau la cele legate de managementul in educatia adultilor;
- ofera suport adultilor cu nevoi speciale;
- ofera informatii legate de tara lor de origine si asista la activitatile de predare pentru disciplinele lingvistice care se desfasoara in limba tarii lor, acolo unde este cazul;
- contribuie la dezvoltarea sau consolidarea dimensiunii europene in institutia gazda;
- initiaza, dezvolta si asista la implementarea proiectelor sau la orice alta activitate legata de procesele de invatare.

Asistentii trebuie sa se integreze in viata organizatiei gazda. Deoarece stagiul de asistenta este deschis tuturor categoriilor de personal care lucreaza in educatia adultilor, nivelul de experienta si competentele profesionale pot sa difere semnificativ. Astfel, in functie de profilul lor specific, asistentii:

- pot avea un rol auxiliar, asistand la diverse activitati de predare sau manageriale;
- isi pot asuma responsabilitatea pentru unul sau mai multe cursuri sau pentru anumite activitati manageriale (acest gen de asistenti sunt numiti „asistenti experti”)

Inainte de a trimite candidatura, viitorul asistent trebuie sa identifice organizatia unde doreste sa realizeze stagiul. Candidatura trebuie sa contina confirmarea si acordul organizatiei unde se va realiza stagiul. Asistentii trebuie sa isi desfasoare activitatile in aceasta organizatie, pe toata durata stagiului. Totusi pot desfasura activitati in mai multe organizatii gazda, in cadrul aceluiasi stagiu, pentru a se conferi varietate muncii lor si pentru a se reuni, acolo unde este cazul, nevoile unor organizatii de educatie a adultilor aflate in vecinatate.

Cine poate beneficia de finantare

Pot beneficia de stagii de asistenta:
- persoanele aflate in orice etapa a formarii profesionale, care lucreaza cu norma intreaga sau in regim part-time, in sectorul de educatie a adultilor (formal, non-formal, informal) inclusiv voluntari. Pot fi inclusi:

- profesori si formatori in educatia adultilor, precum si formatorii acestor categorii de persoane;
- directori si personal din managementul organizatiilor care ofera servicii de educatia adultilor;
- personal care este implicat in activitati interculturale de educatie a adultilor, sau care lucreaza cu grupuri de imigranti, comunitati etnice sau persoane itinerante;
- personal care lucreaza cu adultii cu nevoi educationale speciale;
- personal care lucreaza cu persoane cu risc de marginalizare, cum ar fi mediatorii si animatorii de strada;
- personal care lucreaza in domeniul consilierii si orientarii in cariera;
- personal care lucreaza in cadrul autoritatilor regionale si care sunt implicati in educatia adultilor, inclusiv in inspectorate.

- formatori si personal din domeniul formarii continue;
- fosti profesori sau personal educational care isi reiau activitatea dupa o perioada de pauza;
- persoane cu calificare initiala in educatia adultilor si care intentioneaza sa inceapa sau sa reinceapa activitatea in acest domeniu;
- persoane care se recalifica pentru educatia adultilor venind din alte domenii de activitate, pensionari sau care au intrerupt viata profesionala datorita unor responsabilitati personale/ familiale;
- studenti care au incheiat cel putin 2 ani de studiu pentru o diploma sau calificare echivalenta in educatia adultilor sau care fac master in acest domeniu.

Candidatii recalificati sau care reintra pe piata fortei de munca intr-o activitate legata de educatia adultilor trebuie sa demonstreze ca au inceput sau reinceput lucrul.

Niciun comentariu: