miercuri, 23 decembrie 2015

CRĂCIUN 2015 la Chilișoaia

Strânsele legături cu comunitatea copiilor și părinților din satul Chilișoaia, Comuna Dumești Județul Iași ne-au determinat și în acest an 2015 să întreprindem ceva spre a le veni în ajutor de Crăciun și Anul Nou.


 Astfel 35 de copii și câțiva părinți din satul Chilişoaia Județul Iași au văzut pentru prima dată Iaşul. Deşi locuiesc la doar 30 de kilometri de oraș, într-un cătun aruncat între două dealuri, copiii nu au ajuns niciodată în Parcul Copou sau la Bojdeuca lui Ion Creangă. Impresionaţi de povestea lor, elevii Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, prin efort uman și financiar propriu, i-au adus în 15 dec. 2015 pe copii la Iaşi, unde Moș Crăciun le-a dăruit cadouri, i-au plimbat pe la Bojdeuca lui Ion Creangă, pe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pe la Biserica „Trei Ierarhi”, pe la Biserica Mitroplitană și pe la Primăria Iași.
La mijlocul acestui periplu, acești copii au primit o masă caldă din partea firmei „BURGERIM” la Iulius Mall unde lucrează ca angajat sezonier elevul nostru Laurențiu Pavel.
Organizatori au fost elevii Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași

  1. Alina Baluțel, 
  2. Ana Maria Romaniuc, 
  3. Ioana Ariton, 
  4. Beatrice Fador,  
  5. Robert Buzatu, 
  6. Cornel Buzatu, 
  7. Pricop Dragoș-Ionuț, 
  8. Valeriu  Țurcanu, 
  9. Vasile Ramașcanu,  
  10. Laurențiu Pavel, pr. paroh Preutu Bogdan, coordonați de prof.  Elena Manucă și asistați de prof. Sebastian Alexandru

Acțiunea a fost o plăcută surpriză pentru toți deopotrivă organizatori și beneficiari.

vineri, 27 martie 2015

Voluntariat în săptămâna „Școala altfel” 2015

  1. Săptămâna 6-10 aprilie 2015 este dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare în cadrul programului național "Să știi mai multe, să fii mai bun!", organizat de Ministerul Educației Naționale. 
  2. În această săptămână cursurile nu se derulează conform orarului obișnuit al unității de învățământ, ci după un orar special negociat între elevi și profesori având drept scop implicarea tuturor elevilor și cadrelor didactice astfel:
  •   Profesorii răspund intereselor și preocupărilor elevilor urmărind să le pună în valoare talentele și capacitățile lor în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curricumul național, în timp ce
  • elevii vin cu propuneri care să ajute formarea lor profesională și personală prin activități practice în afara școlii. Este stimulată participarea la acțiuni cât mai diverse, în contexte nonformale.
Având în vedere:
  1.  experiența altor generații pe aceeași temă (vezi http://voluntariinormalisti.blogspot.ro/2011/04/un-mediu-sanatos-ma-ajuta-sa-traiesc.html  ) precum și
  2. parteneriatul încheiat între Asociația „Voluntarii Normaliști” și Primăria Rediu pe teme ecologice ne-am gândit să propunem acțiunea de Voluntariat comunitar cu titlul „Ecologizarea parțială a DN28” pe distanța de 10 Km de la poarta Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași până în satul Horlești din Comuna Rediu, ocazie cu care așa cum am făcut și în alți ani 
  1. vom colecta în saci de plastic toate deșeurile de plastic și hârtie găsite pe acest traseu urmând ca acestea să le predăm unui Centru de colectare a deșeurilor iar 
  2. pe traseu, două eleve apriori desemnate vor împărți pliante de informare ecologică privind protecția aerului, apei și solului în zona rurală;
  3. vom pregăti și amplasa în Padurea Mârzești cinci colivii pentru adăpostul păsărilor în timpul iernii;
  4. vom participa la final la un picnick la iarbă verde
  5. vom planta „arborii voluntarilor” pe marginea DN28B.  
Pentru aceasta Asociația „Voluntarii Normaliști” pune la dispoziție:
  • saci de plastic pentru colectarea deșeurilor,
  • mănuși de protecție cu care elevii vor lucra, 
  • apă potabilă și sandvich-uri pentru toți cei 30 de elevi;
  • scară metalică pentru a ușura montarea coliviilor în pădure;
  • un set minimal de medicamente și instrumente medicale în caz de nevoie; 
  • asigură colectarea sacilor cu deșeuri, transportul și predarea lor la un Centru de colectare.
 Fiecare elev este invitat să aibă ținută sportivă, îmbrăcat în trening, teniși, șapcă, pelerină de ploaie, o haină de protecție pentru vânt sau frig, toate într-un rucsac în spate (mâinile să fie libere pentru a putea lucra);
Băieții vor pregăti și amplasa în pomii din pădurea Mârzești cele cinci colivii.
Trei participanți se vor oferi pentru a organiza încă de la prima oră picnick-ul (doi pregătesc masa și unul pregătește focul).
 Un elev va pregăti pliantele care vor cuprinde informări privind:
  • incidența îmbolnăvirilor în mediul rural și cauzele lor;
  • modul de depozitare a gunoaielor;
  • consecințele arderii gunoaielor de câmp.
 Toate activitățile vor fi imortalizate de un fotograf amator din rândul elevilor.
Împărțirea sarcinilor: 
  1.  Coordonatorii activității: prof. Diriginte Alexandru Sebastian și prof. Popa Laurențiu;
  2.  Împărțirea pliantelor de informare ecologică-
  3. Amplasarea în Padurea Mârzești a cinci colivii pentru adăpostul păsărilor-băieții;
  4. Va pregăti pliantele de informare ecologică-Corduneanu Ionuț; 
  5. Fotograf amator  - Nina Chițescu;
  6. Sponsor Asociația „Voluntarii Normaliști”-prof. Diriginte Alexandru Sebastian  
  7. Colectarea în saci de plastic a deșeurilor de plastic și hârtie găsite pe acest traseu-toți participanții fără responsabilități speciale.
 

Acțiunea va avea loc marți 07.04.2015 și la ea poate adera orice elev al școlii noastre.  

marți, 17 februarie 2015

Proiectului PANDORA RO2013_C1.3_32.

 Interesați de efectele internetului asupra vieții și activității elevilor, vom participa la activitățile ce le va organiza Fundația Corona din Iași care selectează 15 activiști ONG în vederea participării la un training și o campanie de monitorizare pe tema Mesajelor Discriminatorii și Instigatoare la Ură (MDIU) din mediul online în cadrul proiectului PANDORA RO2013_C1.3_32.
În acest sens Fundația Corona a organizat în mediul studențesc în cadrul proiectului PANDORA - Protocolul ANti-Discriminare Online pentru Reacție Activă, un concurs de elaborare kit de contramesaje pentru contracararea Mesajelor Discriminatorii și Instigatoare la Ură (MDIU) în mediul online.
Pentru mediul preuniversitar, Fundația Corona din Iași invită 60 de unități de învățământ din Regiunea N-E să se alăture demersurilor de combatere a mesajelor discriminatorii și instigatoare la ură (MDIU) din mediul online în cadrul proiectului PANDORA RO2013_C1.3_32.
Pentru a participa în cadrul proiectului este necesară desemnarea unui cadru didactic care să se implice în următoarele activități:
·         Participarea la o sesiune de instruire de 2 zile pe tema Mesajelor Discriminatorii și Instigatoare la Ură din mediul online, sesiune ce va fi organizată în Iași, Bacău și Suceava;
·         Derularea a 10 dezbateri în școli prin care să fie informați și conștientizați elevii cu privire la identificarea și raportarea MDIU pe internet.
 
Condiții de participare:
Participarea școlii va fi realizată în baza unui Protocol de colaborare. Unitățile de învățământ care se pot înscrie în program trebuie să fie din mediul urban din Regiunea N-E și să aibă un număr minim de 250 de elevi. Programul se adresează școlilor gimnaziale și liceelor.
 
Avantajele participării:
·         Onorariu de 100 de Euro pentru derularea dezbaterilor în școli
·         Participare la un training inovativ pe tema Mesajelor Discriminatorii și Instigatoare la Ură din mediul online
·         Decontare transport pentru participare la training
·         Participarea la o rețea de activiști în acest domeniu
 
Pentru informații suplimentare legate de implicarea dumneavoastră în implementarea proiectului, ne puteți contacta la: e-mail:roxana.romanica@fundatiacorona.ro sau raluca.ferchiu@fundatiacorona.ro.
Persoane de contact: 
Roxana Romanică, Manager de proiect și 
Raluca Ferchiu, Asistent manager.

duminică, 25 ianuarie 2015

Parteneriat de Ziua Unirii - 24 Ianuarie 2015

       Momente memorabile s-au derulat la Iași în ziua de 24 Ianuarie 2015 când o delegație de 55 de persoane din Comuna Chișcăreni Raionul Sângerei-Republica Moldova formată din Primari, conducători de raioane, Directori, Profesori, Invățători, studenți și elevi, o delegație condusă de Doamna Viorica Ignatiuc, profesoara de istorie la Liceul Teoretic  " Nicolae Casso" din satul Chiscareni, raionul Singerei, ne-au făcut o vizită de informare și schimb de experiență cu Asociația „Voluntarii Normaliști” după ce în dimineața aceleiași zile a participat la festivitățile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor române Moldova și Țara Românească la 24 Ianuarie 1859. Proiectul gândit de cele două părți s-a derulat mai mult decât ne așteptam de bine în următoarea ordine cronologică:
    • Ne-am deplasat până la Fundație unde am debarcat și deplasat delegația în Piața Unirii, autocarul mergând să parcheze la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” unde urma să purtăm discuțiile „schimb de bune practici”;
    • Am participat împreună cu drag și voie bună la toate festivitățile din Piața Unirii. Imaginile de mai jos sunt grăitoare. 
    • Sub atenta privire a lui Al.I.Cuza am ovaționat „Vrem Unirea”
    •  am amintit faptele înaintașilor prin discursul Președintelui Klaus Iohannis
    •  am remarcat și salutat prezența masivă la miting a românilor din Basarabia și Bucovina, în imaginea de jos grupul cu steaguri din fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza
    • am asistat la programul artistic organizat de Primaria Iași

    •  am dansat Hora Unirii după care l-am revăzut pe Cuza și ne-am deplasat pe Strada Alexandru Lăpușneanu
      la o porție de fasole cu cârnați afumat
       
    • am plecat apoi și ajuns la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași unde eram așteptați de D-l prof. Alexandru Sebastian președintele Asociației „Voluntarii Normaliști” pentru un schimb de experiență. 
    • Aici ni s-a prezentat istoria și tradiția Școlii Normale „Vasile Lupu” Iași
      • Am aflat scopul, obiectivele, metode de lucru și realizările Asociației „Voluntarii Normaliști”

        Am putut înțelege ce este normalismul, ce rol au proiectele europene și ONG-urile în formarea tinerilor învățători 
           
        • după care am plecat să facem o vizită rapidă a obiectivelor socio-culturale din zona Copou
           
         
          Ne-am oprit la Teiul lui Eminescu din Grădina Copou, la Muzeul Mihai Eminescu unde Doamna prof. Elena Mănucă ne-a încântat cu detalii din viața și opera lui Mihai Eminescu.
          Ne-am fotografiat în fața statuii lui Mihai Eminescu și a Teiului său
          • am participat apoi la un scurt program artistic susținut de
          O parte din corul cadrelor didactice din Chișcăreni

          Grupul de tineri dansatori din Lăpușna-Rep.Moldova

          Tineri studenți basarabeni la studii în România

          Elevi din Lăpușna-Rep. Moldova
          • am dansat Hora Unirii în Parcul Copou
          români de pe ambele maluri ale Prutului





           

          • Aula Magna Mihai Eminescu unde am asistat la repetițiile unui concert de muzică clasică ce urma să fie prezentat pe 14 februarie 2015 la Grădina Botanică din Iași
           
          Am asistat la retragerea cu torțe a soldaților îmbrăcați în costume de epocă

          Catedrala Mitropolitană ce adăpostește
           moaștele Sfintei Parascheva protectoarea Iașului
           
           ne-am îmbarcat apoi în autocar și ne-am retras acasă cu imagini memorabile, sentimente înălțătoare de Unire, gânduri de a reveni cât mai curând cu un proiect concret de colaborare cu partenerii ieșeni.