marți, 1 iulie 2014

A aparut noua lege a voluntariatului

Principalele reglementari aduse de noua lege a voluntariatului includ urmatoarele teme:
  1. Recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala in domeniul studiilor absolvite
  2. Posibilitatea ca voluntarul sa obtina, la cerere, un certificat de voluntariat (certificat de abilitati) emis de organizatia gazda si asumat de catre reprezentantul legal al acesteia. Legea prevede si ce trebuie sa contina aceste certificate de voluntariat.
  3. Obligativitatea incheierii in forma scrisa a unui contract de voluntariat intre voluntar si organizatia gazda, si detalierea obligatiilor si drepturilor de ambele parti.
  4. Definirea termenului de coordonator de voluntari si a atributiilor sale in cadrul organizatiei gazda.
  5. Posibilitatea alocarii unei cote din bugetul de stat local sau national pentru implementarea activitatilor de voluntariat.
  6. Definirea fisei de protectie a voluntarului, ca instrument de protectie si securitate in munca in cadrul activitatii de voluntariat.
 CLARIFICARI

4) Ce este contractul de voluntariat?
De ce este el obligatoriu?
Contractul de voluntariat este conventia incheiata in forma scrisa intre voluntar si organizatia gazda, prin care voluntarul se obliga sa presteze o activitate de interes public si in beneficiul comunitatii, neremunerata, iar organizatia gazda (care poate fi ONG sau institutie publica, adica organizatii fara scop patrimonial si lucrativ) se obliga sa ofere o activitate solicitarii si pregatirii voluntarului.
Contractul de voluntariat stabileste conform legii drepturile si obligatiile voluntarului si a organizatiei gazda, si este un document obligatoriu pentru desfasurarea activitatii de voluntariat.
Obligativitatea contractului de voluntariat in forma scrisa vine din necesitatea evitarii fenomenului de „munca la negru” sau a altor forme abuzive de implicare, stabilirea clara a responsabilitatilor si drepturilor de ambele parti si evitarea incheierii altor forme contractuale (de munca, civile, etc) in scopul desfasurarii activitatilor de voluntariat, sau identificarea in mod gresit cu acestea.

5) Ce este fisa de voluntariat si care este utilitatea ei?
Fisa de voluntariat este un document de tip fisa postului, in care sunt detaliate atributiile si responsabilitatile voluntarului. Fisa de voluntariat este o anexa a contractului de voluntariat, si este forma prin care ambele parti – voluntarul si organizatia gazda – stabilesc activitatile ce urmeaza a fi desfasurate de catre voluntar, conditiile de desfasurare si instrumentele folosite daca este cazul.

6) Ce este certificatul de voluntariat si cum va fi acesta implementat?
Certificatul de voluntariat este un document emis la cererea voluntarului de catre organizatia gazda, care va detalia experienta de voluntariat. Conform legii, documentul va contine datele de identificare ale voluntarului, ale organizatiei gazda, datele reprezentantului legal al organizatiei, activitatile de voluntariat prestate, atributiile asumate de catre voluntar si abilitatile/aptitudinile dobandite de catre acesta.
Modelul de certificare propus este de tip Youthpass – certificarea online oferita de Comisia Europeana pentru activitatile de educatie nonformala in cadrul Programului ERASMUS+.
Astfel, va exista un portal national de certificare care va acorda posibilitatea organizatiilor sa emita online certificate in anumite conditii, unde vor fi detaliate domeniile de competente cheie preluate din Cadrul National al Calificarilor si Cadrul European al Calificarilor, si unde va fi detaliata intreaga procedura de certificare. Certificatele vor putea fi utilizate atat in format elecronic, cat si in format fizic.
In luna iulie 2014 Federatia VOLUM prin ONG-urile membre si partenerii sai institutionali, impreuna cu reprezentanti ai angajatorilor romani vor initia un grup national de lucru care va lucra la un kit de certificare. Certificarea va fi pilotata timp de 6 luni de organizatii din intreaga tara din toate domeniile de activitate. Doar dupa finalizarea procesului de pilotare si colectarea feedback-ului din intreaga tara, va exista un model de certificare functional si relevant, care va putea fi preluat si asumat de organizatiile care implica voluntari din toata tara.

7) Cine poate acorda certificate de voluntariat?
Certificatele de voluntariat vor putea fi acordate exclusiv de organizatii fara scop lucrativ care desfasoara activitati de voluntariat, conform legii – ONG-uri si institutii publice.
Precizam ca acordarea de certificate va incepe doar dupa pilotarea kitului de certificare propus de catre Federatia VOLUM (office@federatiavolum.ro) si partenerii sai.

Niciun comentariu: