miercuri, 16 februarie 2011

INVITATIE - Concurs de desene: Ziua Europei

 
REGULAMENT:
Introducere
Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE) invită elevii din şcolile din
România să participe la un concurs de desene a cărui tematică este Ziua Europei.
Concursul se adresează elevilor din ciclul primar şi cel gimnazial, care sunt invitaţi să dezvolte creaţii proprii, fără contribuţia altor persoane. Menţionăm că această competiţie nu este deschisă grădiniţelor.
Concursul face parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate în „Anul European al
Voluntariatului”, motiv pentru care temele aferente acestei ediţii vor face referire la această noţiune. În termeni largi, voluntariatul înglobează totalitatea acţiunilor
desfăşurate în folosul altora, fără a primi în schimb o recompensă materială. Acţiunile desfăşurate în 2011 sub egida „Anului European al Voluntariatului” urmăresc să atragă atenţia cetăţenilor europeni asupra importanţei derulării activităţilor de voluntariat în comunităţile din care fac parte în generarea unor schimbări în bine.
Lucrările calificate pentru finală, precum şi cele câştigătoare vor lua parte la o licitaţie al cărei scop este colectarea de fonduri menite să ofere sprijin unor grupuri dezavantajate (copii cu diferite afecţiuni medicale, orfani sau fără posibilităţi materiale).
În linie cu activităţile desfăşurate anul acesta de Reprezentanţa Comisiei Europene în
mediul şcolar, concursul îşi propune să întărească şi să susţină educaţia pentru cetăţenie europeană din şcoli. Participanţii vor avea ocazia să demonstreze originalitate şi creativitate în a reda, prin forme şi culori, modul în care percep mediul lor de viaţă ca parte a contextului european. Important este ca elevii să înţeleagă că acest context este fundamentat pe valori culturale comune: libertate, democraţie, stat de drept, respect pentru drepturile omului şi egalitate.

Sugestii de teme generice pentru lucrări:

• Voluntariatul, ca stil de viaţă
• O faptă bună, dincolo de răsplată
• Ajutor pentru cei de lângă tine
• Un copil, un animal
• Dăruieşte o carte sau o jucărie
• Grija faţă de mediul înconjurător

Alte subiecte ce au legătură cu voluntariatul şi sunt inspirate din viaţa comunităţii locale şi europene sunt binevenite. Este recomandat ca fiecare compoziţie plastică să cuprindă unul sau mai multe elemente europene.

Formatul lucrării pentru concurs.
Lucrarea pentru concurs trebuie să fie de mărimea A3 (297 x 420 mm). Orice tehnică compoziţională este acceptată : ulei, acuarelă, creion, peniţă, colaj, ceracolor etc. Pe verso, lucrarea trebuie să conţină următoarele informaţii: titlul compoziţiei, categoria de concurs (primar sau gimnazial), numele autorului, vârsta, şcoala, adresa poştală, adresa de email a profesorului coordonator şi telefonul acestuia.

Premii
Vor fi selectaţi câte 30 de finalişti pentru fiecare categorie (ciclu primar, ciclu gimnazial), urmând ca elevii desemnaţi câştigători să fie premiaţi în cadrul unei festivităţi de premiere. Aceasta va avea loc la Bucureşti, în cadrul căreia vor fi invitaţi să participe cei 60 de finalişti.
Premiile vor fi acordate pentru fiecare categorie în parte: premiul I, al II-lea şi al III-lea. Participanţii, precum şi finaliştii şi câştigătorii vor primi câte o diplomă specială de participare. Lucrările premiate şi finaliste vor fi ulterior înscrise într-o licitaţie special organizată pentru colectarea de fonduri destinate copiilor dezavantajaţi.
În calitate de organizator al concursului, RCE va asigura transportul la Bucureşti pentru fiecare finalist, precum şi a unui însoţitor adult.

Termeni şi condiţii
Toate şcolile sau organizaţiile care desfăşoară activităţi extra-curriculare sunt invitate să încurajeze elevii să trimită lucrări la acest concurs de desene.

1. Eligibilitate
Vor fi luate în considerare doar lucrările individuale, care provin de la participanţii ce îndeplinesc condiţiile de vârstă menţionate: sunt fie în ciclul primar, fie în cel gimnazial.

2. Numărul de lucrări cu care se poate înscrie un participant
Un elev se poate înscrie în concurs cu maxim trei desene.

3. Termen limită
Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 10 aprilie 2011. Compoziţiile plastice trimise după această dată nu vor fi luate în considerare.

4. Unde se trimit lucrările
Participanţii sunt rugaţi să expedieze lucrările între 15 martie şi 10 aprilie 2011, la adresa de mai jos:
Simona Toma - Centrul de Informare al Comisiei Europene în România
Str. Vasile Lascar 31, 020492 Bucureşti

Insistăm ca lucrările să fie expediate în perioada specificată.
Având în vedere dimensiunea lucrării (A3, 297 x 420 mm), recomandăm ca pentru
expediere să se folosească tuburi de carton care impiedică plierea sau deterioarea lucrărilor.
Pentru eligibilitate, ultimă dată menţionată pe ştampila de pe plic trebuie să fie data menţionată ca termen limită : 10 aprilie 2011.

Evaluare
Evaluarea va fi realizată în două etape : 1) selecţionarea finaliştilor 2) selecţionarea câstigătorilor.

Juriul va evalua lucrările conform următoarelor criterii:
• Relevanţa temei
Va fi analizată relevanţa desenelor pentru tema propusă; în plus, mesajul principal va trebui să fie pus în evidenţă şi exprimat prin elemente compoziţionale vizuale bine armonizate.
• Originalitatea
Lucrările vor fi evaluate în funcţie de cât de inedite sunt în transmiterea mesajelor, dar şi în funcţie de echilibrul stabilit între toate elementele (concept, stil, aşezare în pagină, design grafic).
• Impactul vizual şi comunicativ
Calitatea design-ului grafic şi capacitatea de a transmite un mesaj clar şi relevant vor fi avute în vedere în aceasta etapă. De asemenea, importantă este şi dimensiunea europeană a lucrării, prin integrarea unuia sau a mai multor elemente europene.

Premii
Vor fi premiate desenele care îndeplinesc criteriile de mai sus: înfăţişează cel mai bine tematica propusă, sunt originale şi au un impact puternic asupra privitorilor. Decizia juriului este finală şi, odată anunţate rezultatele, nu se admit contestaţii.

Aspecte legale şi etice
Reprezentanţa Comisiei Europene în România îşi rezervă drepturile de a modifica
regulile şi premiile. Orice modificare va fi anunţată pe site-ul RCE şi va intra în vigoare de la data publicării.
Toţi participanţii trebuie să respecte acordurile europene privitoare la drepturile de autor. Lucrările nu trebuie să conţină afirmaţii, date, informaţii sau citate care pot dăuna sau ofensa persoane sau grupuri de persoane, dar nici termeni care să încurajeze persecutarea persoanelor pe considerente de rasă, opinie, naţionalitate, sex, profesie sau de altă natură.
Desenele nu vor încuraja infracţionalitatea sau încălcarea legii.
Descalificarea lucrărilor
Reprezentanţa Comisiei Europene în România îşi rezervă dreptul de a descalifica o lucrare dacă aceasta a depăşit termenul stabilit pentru trimitere, fie parţial, fie în totalitate. Descalificate vor fi şi lucrările care încalcă cel puţin una dintre prevederile înscrise în secţiunea „Aspecte legale şi etice“.

Drepturi de reproducere
Toate lucrările şi materialele trimise pentru acest concurs devin proprietatea Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Din momentul trimiterii lor,
organizatorul concursului are dreptul de a modifica, adnota, reproduce şi vinde aceste materiale pentru colectarea de fonduri ce vor fi donate unor grupuri dezavantajate.

Informaţii cu caracter general
Aflat la cea de-a doua ediţie în acest an, concursul este coordonat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Persoana de contact este dra. Laura-Acsah Radu - pentru întrebări legate de concurs, vă rugăm să o contactaţi pe adresa de email Laura-Acsah.RADU@ec.europa.eu sau la numărul de telefon: 021 203 54 78.

2 comentarii:

Sashka spunea...

Daca nu ma gresesc acest concurs a fost organizat si in anii precedenti, numai ca la el participau si elevii de liceu nu numai cei de ciclu gimnazial si primar, sau poate gresesc, nu de alta dar pe timpul cand invatam in Romania am participat si eu la una din editiile concursului...

ales121212 spunea...

Nu-i nimic nou in tot ce se face. Sunt actiuni care s-au mai derulat; se schimba doar actorii, metodele si speram rezultatele :)