joi, 28 iunie 2007

Bani europeni pentru incluziunea sociala a romilor

A fost lansat Programul Phare - Accelerarea implementarii Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor. Bugetul Uniunii Europene alocat pentru aceste proiecte este de 2.830.000 milioane euro, iar termenul limita pentru trimiterea cererilor de finantare este 31 iulie 2007.

OBIECTIVE GENERALE:
Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea situatiei romilor in vederea promovarii incluziunii sociale a romilor care nu au acces la serviciile publice sau pe piata muncii.

ACTIVITATI ELIGIBILE:
Mecanism pentru punerea in legalitate a cetatenilor de etnie roma (responsabili: autoritatea publica de la nivel judetean, autoritatea locala si ONG-uri rome):
- estimarea numarului de persoane de etnie roma aflate intr-una sau mai multe din urmatoarele situatii: fara certificate de nastere; fara certificate de casatorie; fara act de identitate; fara act de proprietate.
- eliberarea actelor de stare civila, de identitate si de proprietate (responsabili: autoritatea locala si ONG in colaborare).

Consiliere si asistenta (responsabili: ONG eligibil si consilierul local): acordarea de consiliere si asistenta continua pe durata proiectului referitoare la actele de stare civila, de identitate si de proprietate.

Angajarea unui consilier (responsabil: Autoritatea locala): angajarea unui consilier pe problemele romilor in cadrul Primariei, preferabil din randul membrilor comunitatii rome.

Mediere (responsabil: ONG eligibil): mediere a obtinerii drepturilor civice si sociale pentru cetatenii care nu au avut anterior acces la acestea datorita lipsei actelor.

Alte activitati eligibile:
- acordarea de asistenta pentru parteneriatele locale (ONG-uri si autoritati publice) in vederea dezvoltarii unor proiecte sustenabile;
- acordarea de asistenta cetatenilor de etnie roma in vederea accesarii serviciilor publice, inclusiv inregistrarea la medicul de familie, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, alte servicii sociale;
- desfasurarea unor activitati de constientizare cu privire la importanta actelor de identitate/stare civila/proprietate.

CINE POATE SOLICITA FINANTARE:
Solicitantii eligibili sunt institutiile publice de la nivel judetean in parteneriat cu organizatii non-guvernamentale eligibile sau ONG-urile eligibile in parteneriat cu institutiile publice judetene. Parteneriatul cu Serviciile Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor este obligatoriu.

Organizatiile non-guvernamentale eligibile sunt toate organizatiile nonguvernamentale constituite conform normelor in vigoare care au experienta in implementarea de proiecte vizand imbunatatirea conditiei comunitatii rome sau care asigura

participarea directa a comunitatii rome din locatia pentru care se depune cererea de finantare.

Parteneriatul este o conditie obligatorie pentru toti solicitantii si trebuie sa fie activ si functional in toate etapele proiectului (elaborare, implementare, monitorizare si evaluare).

DURATA PROIECTULUI:
Durata proiectului nu poate fi mai mica de 6 luni si nici sa depaseasca 12 luni.

CONDITII DE FINANTARE:
Suma globala indicativa disponibila pentru prezenta cerere de oferta de proiecte de finantare este de 2,83 milioane euro (din care Phare maxim 2,00 milioane, 0,83 milioane co-finantare).

Valoarea maxima a finantarii ce se poate acorda proiectelor finantate in cadrul componentei este de 50.000 euro. Finantarea nu poate depasi 90% din costurile eligibile totale ale proiectului.

Diferenta trebuie sa fie acoperita din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor acestuia, sau din alte surse decat bugetul Comunitatii Europene sau Fondul European de Dezvoltare.

TERMEN LIMITA:
Termenul limita de primire a Cererilor de finantare este 31 iulie 2007, ora 16.00 (ora oficiala a Romaniei).

UNDE SE DEPUN CERERILE DE FINANTARE:
Cererile de finantare trebuie primite intr-un plic sigilat prin posta recomandata, curier sau depunere personala, la adresa:

Secretariatul General al Guvernului
Unitatea de Implementare Program
Piata Victoriei, nr.1, corp A, cam. 2A
sector 1, Bucuresti

DOCUMENTELE NECESARE:
Textul complet al apelului pentru propuneri de proiecte este disponibil pe site-ul : http://www.sgg.ro/index.php?implementare_program_documente

DETALII DE CONTACT:
Solicitantii pot adresa intrebari prin e-mail sau prin fax, pana cel tarziu pe 5 iulie 2007 la urmatoarele adrese:

e-mail: uip@gov.ro
fax: 021 3191568
In atentia: Liviu Costache

Raspunsurile la intrebarile adresate vor fi trimise solicitantilor pana cel tarziu pe 15 iulie 2007.

Intrebarile care pot fi relevante si pentru alti solicitanti, impreuna cu raspunsurile, vor fi publicate pe pagina internet : http://www.sgg.ro/index.php?implementare_program_documente

Grupuri tinta

Autoritati publice centrale
Autoritati publice locale
Institutii publice centrale
Institutii publice locale
ONG-uri

Niciun comentariu: