joi, 11 mai 2017

MENS SANA IN CORPORE SANO

Devotată principiilor pentru care a fost gândită și creată Asociația ”Voluntarii Normaliști” al cărei spirit de voluntariat activ a fost și este întreținut de președintele asociației, a venit rândul pentru a doua oară (prima dată a fost în 2015) și elevilor Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu” Iași, membri activi ai asociației, să se bucure de strădania lor de a colecta cei 2% (doi la sută) din impozitele plătite de părinții lor în anul precedent. Așa am ajuns (ca și în 2015) să cumpărăm materiale sportive de tot felul necesare bunei desfășurări a orelor de educație fizică, materiale ce au costat 960 RON (vezi bonul alăturat) (cam tot atât a costat și în 2015) 
Prof. Ion Marinescu a ales materiale pentru buna desfășurare a orelor de educație fizică și sport în anul școlar 2017-2018: 40 de mingi, 20 palete de badminton, două fileuri/plasă, un rucsac de mingi, 20 de fluturași pentru badminton etc...
Pentru ca să înțelegeți despre ce sume este vorba în acțiunea de a colecta 2% din impozitul pe salariu perceput oricărei persoane, vom face un calcul relevant. Presupunând că salariatul/părintele ce este de acord să susțină o asociație nonprofit are un salariu lunar de 1200 RON. El plătește 16% impozit pe an. Așadar statul i-a perceput anul trecut 16% din 1200*12. Doi la sută din acea sumă este  46 RON. Atâta poate dona asociației noastre acel părinte. Dacă ar fi măcar 50 de formulare completate s-ar aduna ceva bani. Cum anul trecut din 150 de elevi doar 2 (doi elevi)  au catadicsit să aducă formularele de 2% completate, nici nu m-am mai dus cu ele la ANAF. 
Vă voi spune câte formulare am depus anul acesta...

Pe aceeași temă. Guvernul actual vrea să desființeze posibilitatea finanțării ONG-urilr prin acest sistem de 2% din impozitul pe salarii. Iată o reacție.







D-le ministru al Finanțelor, aveți idee ce se întâmplă dacă eliminăm posibilitatea ca oamenii să direcționeze 2% din veniturile lor către organizațiile non-profit?


Schimbarea sistemului de impozitare a persoanelor fizice ridică numeroase semne de întrebare în ce privește colectarea veniturilor la bugetul de stat. Guvernul are multe explicații de dat în acest domeniu iar întrebările ridicate de “reforma fiscală” se referă și la direcționarea celor două procente din impozitul pe venit ce pot fi donate, în prezent, ONG-urilor. Ce se va întâmpla cu aceste două procente de aci înainte? Vor pierde ONG-urile această modalitate de finanțare? Am îndreptat această întrebare, printr-o interpelare, către ministrul finanțelor, Viorel Ștefan:
“Stimate d-le ministru al Finanțelor Publice, Viorel Ștefan,
Vă atrag atenția pe această cale și vă solicit informații suplimentare despre ceea ce a stârnit multe semne de întrebare în rândurile societății civile privitoare la dispariția din viitoarele prevederi fiscale a posibilității direcționării a 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale. Conform știrilor apărute în presă despre un nou proiect de Cod Fiscal ori Cod Economic, rezultă că ar urma să se introducă deductibilitatea fiscală a sponsorizărilor, dar va dispărea opțiunea cu 2%.
Temerea societății civile (dar și a instituțiilor de cult) care au beneficiat de opțiunea direcționării a 2% din impozitul pe veniturile persoanelor fizice e că noua măsură – cea care prevede deducerea din baza impozabilă a donațiilor și sponsorizărilor acordate organizațiilor non-profit – va fi comasată cu toate celelalte deduceri posibile. În aceste condiții e de așteptat ca celelalte deduceri posibile să tindă să acopere plafonul maxim prevăzut în viitoarele norme fiscale și astfel să nu mai existe posibilitatea deducerii veniturilor donate ong-urilor.
Stimate d-le ministru Viorel Ștefan,
Pentru ultimul an fiscal pentru care există date, suma direcționată de cetățenii României a fost de aproximativ 30 de milioane de euro, împărțite de câteva mii de organizații non-profit din domeniul educației, sănătății, apărării drepturilor omului, protecției mediului, asistenței sociale, culturii, dezvoltării și implicării civic-comunitare. Principalii beneficiari au fost însă sute de mii și milioane de cetățeni care s-au bucurat de serviciile oferite de aceste ong-uri.
De asemenea, vreau să vă atrag atenția că, în ciuda atacurilor la care a fost supusă dinspre sistemele politic și mediatic corupte și în ciuda subfinanțării (cele 30 de milioane de euro fiind un aport substanțial, dar nici pe departe suficient), societatea civilă este cea care își aduce principalul aport la menținerea țării noastre în rândul democrațiilor semi-consolidate, stopând alunecarea către autoritarism ori chiar dictatură. În acest sens, rapoartele Nations in Transit din ultimii ani, realizate de Freedom House pentru 29 de țări din fosta zonă a Europei comuniste și din fosta zonă sovietică, arată că societatea civilă din România a obținut în mod constant un scor mult mai bun (și în îmbunătățire de la an la an), comparativ cu ceilalți indicatori: procesul electoral, independența presei, gradul de democrație al guvernanței naționale, respectiv locale, independența justiției și corupția.
Stimate d-le ministru Viorel Ștefan,
V-am prezentat cât se poate de succint importanța sectorului non-guvernamental și efectele lui extrem de benefice pentru cetățenii și democrația din România, pentru a înțelege cât de justificat de mare e neliniștea legată de dispariția posibilității direcționării a 2% din venitul persoanelor fizice către organizațiile non-profit, fără înlocuirea ei cu altă măsură care să producă cel puțin aceleași efecte.
Din aceste motive, d-le ministru Viorel Ștefan, vă solicit să răspundeți cu celeritate la următoarele întrebări:
Este adevărat că posibilitatea persoanelor fizice de a direcționa 2% din venituri către ONG-uri va fi înlocuită?
Dacă răspunsul la prima întrebare este afirmativ, care este măsura menită să o înlocuiască?
Există vreun studiu de impact ori vreun scenariu de lucru din care să rezulte că impactul unei măsuri de înlocuire a direcționării a 2% din venituri către organizații non-profit va fi pozitiv?
Ați inițiat sau veți iniția dezbateri publice cu reprezentanții organismelor direct de vizate de aceste măsuri?
Aștept răspunsul la întrebările de mai sus, precum și orice alte informații care pot detensiona atmosfera din societatea civilă, în scris.
Cu stimă,
București Mihai Goțiu
08.05.2017 senator  Cluj”

2 comentarii:

ales121212 spunea...

Pe 19 aprilie 2017 am depus 19 formulare de 2% primite de la elevii al căror părinți lucrează și au fost de acord să doneze asociației noastre. Mulți dintre cei ce au primit formulare s-au scuzat că au donat deja către biserica din sat... No comment.

ales121212 spunea...

Nici până astăzi 6 martie 2018 N-AU INTRAT ÎNCĂ ÎN CONTUL ASOCIAȚIEI, CELE 19 CONTRIBUȚII DE 2% DEPUSE ANUL TRECUT. Vă dați seama cu ce viteză lucrează instituțiile statului încât să ne ajute să putem derula proiecte.