joi, 12 iulie 2007

SEMNAREA „CADRULUI STRATEGIC NAŢIONAL DE REFERINŢĂ 2007-2013”

Joi, 12 iulie 2007, Primul Ministru al României, Călin Popescu-Tariceanu, şi Comisarul european pentru Politică Regională, Danuta Hübner, vor semna la Bucureşti Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013, document pe baza căruia Comisia Europeană alocă României 19,21 mld Euro finanţare din Fondurile Structurale şi de Coeziune în perioada 2007-2013.
Din cei 19,67 mld Euro Fonduri Structurale şi de Coeziune pentru România, 19,21 mld Euro sunt alocaţi pentru Obiectivul „Convergenţă” şi 0,46 mld Euro pentru Obiectivul „Cooperare teritorială europeană”. Cofinanţarea naţională pentru Obiectivul „Convergenţă” este estimată la aproximativ 5,53 mld Euro, constituită atât din surse publice (77% din totalul cofinanţării), cât şi din surse private (23%).
CSNR este documentul strategic care stabileşte priorităţile de intervenţie pentru Fondurile Structurale şi de Coeziune, având ca obiectiv general reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei creşteri suplimentare de 15-20% a PIB până în anul 2015. CSNR face legătura între priorităţile naţionale de dezvoltare, stabilite în Planul Naţional de Dezvoltare 2007-2013, şi priorităţile la nivel european - Orientările Strategice Comunitare privind Coeziunea 2007-2013 şi Strategia Lisabona revizuită.
Documentul cuprinde alocările anuale indicative şi lista Programelor Operaţionale prin care se vor investi Instrumentele Structurale alocate Obiectivului Convergenţă. Pornind de la situaţia socio-economică actuală şi de la nevoile de dezvoltare pe termen lung ale României, priorităţile identificate în CSNR se referă la:
􀂾 Dezvoltarea infrastructurii de bază la standarde europene
􀂾 Creşterea competitivităţii pe termen lung a economiei româneşti
􀂾 Dezvoltarea şi folosirea mai eficientă a capitalului uman din România
􀂾 Consolidarea unei capacităţi administrative eficiente
􀂾 Promovarea dezvoltării teritoriale echilibrate
Comisia Europeană a adoptat în data de 25 iunie decizia cu privire la „Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013” (CSNR) al României. Pentru a marca acest eveniment, Comisarul european pentru Politică Regională, Danuta Hubner, va participa la deschiderea conferinţei „Fondurile Structurale şi de Coeziune pentru România”, organizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor la Hotel J.W. Marriott, în perioada 12-13 iulie.
România este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care finalizează negocierile acestui document strategic naţional. Documentele de programare (CSNR şi Programele Operaţionale) au fost transmise la Comisia Europeană spre negociere la începutul acestui an. Aprobarea CSNR este o condiţie prealabilă pentru adoptarea Programelor Operaţionale, implementarea acţiunilor strategice prevăzute în CSNR şi accesarea efectivă a Instrumentelor Structurale realizându-se prin intermediul Programelor Operaţionale. Aceste Programe sunt în
stadiul final de negociere cu Comisia Europeană, primele patru dintre ele urmând să fie aprobate în perioada imediat următoare.
Anexat este prezentată o sinteză a CSNR. Versiunea integrală a documentului în limba engleză, în forma aprobată de Comisia Europeană, poate fi consultată şi descărcată de pe website-ul MEF: http://www.mfinante.ro, secţiunea „Asistenţa UE”.
Persoane de contact:
Ministerul Economiei şi Finanţelor, Tel: 0741 267 463, e-mail: ioana.cismasu@mfinante.ro
Reprezentanta Comisiei Europene in România, Tel: 0724 232 197, email: daniela.rosca@ec.europa.eu

Niciun comentariu: