sâmbătă, 30 aprilie 2011

FORMARE SI EDUCATIE PE TEMA PROTECTIA MEDIULUI


INSPECTORATUL SCOLAR AL JUDETULUI IASI
Municipiul Iaşi, Strada Nicolae Bălcescu, nr. 26 Judeţul Iaşi
Cod poştal: 700117    Centrală:  0232-268014 / 0232-268015 / 0232 - 268019  

INSPECTOR RESPONSABIL PROIECTE EDUCATIVE - prof. Gabriela Conea
 

Asociatia  “Voluntarii Normalisti” Iasi
Aleea Mihail Sadoveanu nr.46 cod 700489
Presedinte/ - prof. Alexandru Sebastian

  PROIECT
Titlul proiectului: "Un mediu sanatos ma ajuta sa traiesc sanatos"
Data desfasurarii: incepand cu luni 2 mai 2011 orele 14 pana sambata 28 mai orele 18.
 

Participanti:
  • 150 de elevi ai claselor a X-a D, a XI-a D, a IX-a A, a IX-a B, a IX-a C, a IX-a D, a X-a A  ai Scolii Normale “Vasile Lupu” Iasi membri ai Asociatiei “Voluntarii Normalisti” Iasi mobilizati de prof. Alexandru Sebastian si condusi de dirigintii lor; 
  • 30 de elevi de clasa a VII-a , ai Scolii cu clasele I-VIII "George Poboran" Slatina, judetul Olt, coordonati de profesor Mariana Iordan, coordonatoarea proiectului Comenius multilateral in derulare , “Vivre ensemble dans une Europe vive”

Parteneri:
1. Asociatia  “Voluntarii Normalistihttp://voluntariinormalisti.blogspot.com;
2. I.S.J. Iasi

3. Asociatia AICEA  – cu sediul in orasul Slatina, Olt, ONG specializat in educatia civica a populatiei.
4. I.S.J. Olt
5. Primaria Rediu  pe baza de acord de parteneriat
6. Scoala Normala “Vasile Lupu” Iasi ca partener prin statut si
7. Posta Romana ca partener asociat prin acord de parteneriat.


Rolul partenerilor “la distanta”
Justificarea proiectului
  1. Dat fiind contextul din scoala romaneasca, unde educatia ecologica nu exista ca disciplina aparte ci se realizeaza doar in cadrul orelor de geografie si biologie atat cat ne permite programa supraincarcata, se impune tot mai mult initierea de proiecte educative extrascolare.
Pentru ca impactul asupra elevilor sa fie mai mare, este necesar un proiect la nivel de institutii si judete, in care elevii sa relationeze in spatiul Web, sa participe activ la activitatile de evaluare si de diseminare a rezultatelor prin:
  • chestionare,
  • filme,
  • fotografii,
  • ecoreportaje
  • interviuri
Dorim ca proiectul sa devina o preocupare permanenta a celor doua scoli pana in 2013, an de an reluandu-se si imbogatindu-se in continut, forme de manifestare, numar de participanti, numar de actiuni si rezultate.

  1. Exista in Romania Legea mediului, care nu este respectata nici la capitolul ‘’Implicarea autoritatilor locale si nationale” , nici la capitolul “Sanctiuni”.
In acest context, actele de distrugere a mediului sunt din ce in ce mai vizibile. Vrem sa punem in evidenta si sa constientizam comunitatea locala asupra acestui fenomen si a consecintelor lui.

  1. In acest interval, in preajma Zilei Europei - 9 Mai se deruleaza la nivel national si international un amplu calendar ecologic:
  • luna padurilor/ apelor/ parcurilor/ ;
  • actiuni de plantare de pomi si arbusti;
  • actiuni de ecologizare a albiilor de rauri si protectie a mediului si
  • actiuni pentru pastrarea unui climat de viata sanatos.
      4.   Proiectul sprijina intreţinerea Parcului dendrologic al şcolii, declarat de importanţă locală prin Hotărârea nr. 8/1994 a Consiliului Judeţean Iaşi, ceea ce constituie una dintre activitatile ce si le propune la Art.9 punctul g. Statutul de functionare a Asociatiei "Voluntarii Normalisti";
5.   Derulam in acest moment proiectul Comenius multilateral "Responsible Citizens - Scientifick Nowledge" a carui preocupare este educatia pentru un mediu sanatos la fel ca si proiectu "Vivre ensemble dans une Europe vive” al Scolii "George Poboran" Slatina si suntem interesati de impactul lor. Consideram ca educatia formala este necesara a fi completata cu activitati nonformale desfasurate in mediul natural. Activitatile practice pot forma abilitati, atitudini si competente necesare cetateanului secolului XXI. 
La nivel european, sunt derulate mai multe  actiuni dedicate ideii de colaborare.
 Informatii despre programul Comenius al Uniunii Europene, idei , sugestii despre cum puteti participa la activitatile organizate la nivel european in cadrul Saptamanii Comenius (2-9 mai 2011) si pagina de inscriere sunt disponibile pe site-ul dedicat http://www.comeniusweek.eu).
Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) va avea loc în perioada 9 - 15 mai 2011, sub sloganul “Anul acesta se poartă voluntariatul. Fii la modă, voluntariatul îţi vine bine!”.
 In cadrul Saptamanii Comenius vom propune si celorlalte scoli din proiectele noastre Comenius derulate anterior, colaborarea in activitati de protectie a mediului dedicate Zilei Europei (9 Mai 2011), activitati ale caror rezultate sa fie publicate pe acest blog.
Vom putea dedica in 13 mai 2011 a doua actiune Saptamanii Nationale a Voluntariatului ce va avea loc in perioada 9-15 mai 2011 si o vom inscrie in cadrul Calendarului Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania .

Scopul proiectului
  • Proiectul isi propune sa constientizeze elevii cu privire la problemele de mediu incat acestia să fie capabili:
    a) să înţeleagă corect interdependenţa dintre calitatea vieţii şi calitatea mediului;
    b) să înţeleagă care este rolul apei în natură;
    c) să se implice activ în acţiuni de popularizare a metodelor de economisire a apei ;
    d) sensibilizarea părinţilor şi a comunităţii locale cu privirela problemele de mediu;
    e) dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de mediu prin implicarea responsabilă în acţiuni de protejare a mediului;
  • Vom prezenta elevilor aspecte europene culese din timpul reuniunilor de lucru ale profesorilor care deruleaza proiecte Comenius pe teme de mediu, pentru ca elevii din scoala romaneasca sa remarce similitudini ce ne apropie si diferente care ne separa, sa culeaga aspecte pozitive pe care sa le ia ca modele. Scoala Normala "Vasile Lupu" Iasi deruleaza momentan proiectul Comenius mobilitati multiple cu tema "Responsible citizens scientifick nowledge" si are intalnire de proiect in mai 2011 la Lisabona de unde vor transmite informatii pe aceasta tema pe care le vor posta drept comentarii la acest articol.
  • formarea si dezvoltarea abilitatilor manageriale (cum gospodaresc resursele materiale, umane, de timp si bani necesare desfasurarii unei actiuni);
  • formarea competentelor civice (cum ma imbrac pentru a efectua o activitate, cum ma pregatesc, ce mananc, cum respect regulile de deplasare pe sosea si la locul de munca, cum protejez mediul);
Obiectivele proiectului:
  1. Educarea tineretului in spiritul voluntariatului comunitar;
  2. Educarea tineretului in spiritul protectiei mediului, a dezvoltarii sale durabile si a ingrijirii sanatatii;
  3. Formarea abilitatilor cetatenesti ;
  4. Formarea deprinderilor de a lucra in echipa intr-un proiect complex in vederea formarii abilitatilor necesare in alte proiecte de tip Leonardo sau Comenius;
  5. Dezvoltarea abilitatilor de loisir (petrecere a timpului liber) si alimentatie rationala.
 Descrierea proiectului

Scolile implicate in proiect vor desfasura independent actiunile propuse in Saptamana Comenius 2011 si Saptamana Nationala a Voluntariatului iar rezultatele lor, evaluarea si diseminarea se vor face in comun pe blogul http://voluntariinormalisti.blogspot.com

Program asemanator in cele doua scoli:
  1. In fiecare scoala participanta la proiect se va organiza un concurs de cunostinte pe teme de mediu, una din probe fiind realizarea unui proiect de protectie a mediului in Zona fiecarei Scolii. Concursul se va finaliza cu o iesire in natura. 
    Materialele produse cu aceasta ocazie si cu ocazia derularii activitatilor din Saptamana Comenius si Saptamana Nationala a Voluntariatului vor alcatui un PORTOFOLIU ce va fi expus de fiecare scoala pe http://voluntariinormalisti.blogspot.com
Elevii Scolii Normale “Vasile Lupu” Iasi si-au propus sa efectueze:

- In 10 mai 2011 vom ecologiza curtea Scolii Normale “Vasile Lupu” Iasi si Parcul dendrologic al Scolii Normale “Vasile Lupu” Iasi cu elevii claselor a IX-a si a X-a A in cadrul Saptamanii Comenius (2-9 mai 2011) (actiune amanata din 6 mai din cauza ploii):
  • vom intretine si ecologiza spatiul verde din jurul scolii, al bisericii scolii si al caminului; 
    • vom reconditiona usa bisericii Sf. Treime din curtea scolii si o parte din picturi;
    • vom confectiona 20 colivii pentru veverite si pasari si vom amplasa in curtea scolii 4 dintre ele;
      • vom aduna crengile rupte, hartiile si pet-urile si le vom depozita la lada de gunoi din curtea scolii;
      • vor planta puieti si arbori ornamentali procurati de conducerea Scolii Normale "Vasile Lupu" Iasi
    • vom intretine arborii seculari din Parcul dendrologic al scolii;
    • vom taia arbustii crescuti inutil in curtea scolii;
    • vom grebla frunzele cazute si vom curata spatiul verde din preajma caminului scolii.


    -In 13 mai 2011 vom ecologiza drumul judetean 282 pe distanta a 10 Km intre Scoala Normala "Vasile Lupu" Iasi si satul Horlesti Comuna Rediu cu acordul si sprijinul Primariei Rediu cu elevii claselor a X-a D si a XI-a D in cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) ce va avea loc în perioada 9 - 15 mai 2011.

    Traseul este dat in imaginea de mai sus:
    1. vom recolta si depozita in saci elementele deseu aruncate la intamplare pe acest traseu;
    2. Primaria Rediu va transporta sacii umpluti intr-un loc special pentru depozitat gunoi;
    3. vom recolta apa din cele 11 fantani intalnite pe acest traseu pe baza de proces verbal semnat cu proprietarii de fantani, pentru a o analiza la OGA (Oficiul de Gospodarire a Apelor Prut) si vom informa Primaria si pe cetatenii consumatori asupra calitatii apei potabile;
    4. vom difuza materiale promotionale privind depozitarea gunoiului, rolul apei in natura si influenta apei din fantani asupra sanatatii;
    5. vom amplasa 16 colivii pentru veverite si pasari - 8 in Padurea Rediu si 8 in Padurea Tautesti pe langa care vom trece;
    6. ajunsi la Horlesti vom organiza un picnic.
    Daca timpul va fi nefavorabil activitatile vor fi reluate luni 9 Mai si marti 10 Mai 2011

    Partenerii din Scoala "George Poboran" Slatina si-au propus sa deruleze proiectul Comenius Mobilitati Multiple 2009-2011 “Vivre ensemble dans une Europe vive” cu tema protectia mediului, cu care sa participe in comun la Saptamana Comenius proiect ce vizeaza activitati de colaborare si educatie nonformala. Iata continutul activitatilor derulate de ei cuprins in imaginile de mai jos.


    Plantarea si intretinerea pomilor din livada scolii

    Prof. Mariana Iordan supervizand activitatile din proiectul de mediu Comenius Multilateral

    Cultivarea gardului viu din fata Scolii "George Poboran" Slatina

    Intretinerea straturilor cu flori                                                  Ecologizarea gradinii scolii

    Rezultatele proiectului
    1. Speram intr-o mai buna instruire practica a elevilor, o comportare mai civilizata, o atitudine corecta, cetateneasca in raport cu mediul inconjurator,
    2. O dezvoltare a sentimentului de protectie, de apartenenta la cetatenia europeana (aceasta insemnand drepturi , obligaţii şi participarea la viaţa politică, cetăţenia europeană vizează consolidarea imaginii şi a identităţii Uniunii Europene şi implicarea mai profundă a cetăţeanului în procesul de integrare europeană. Cetăţenia europeană are la bază principiile comune ale statelor membre, incluse în Tratatul de la Amsterdam: principiul libertăţii, principiul democraţiei, principiul respectării drepturilor omului şi al libertăţilor fundamentale şi principiul statului de drept, drepturi ce decurg din drepturile fundamentale ale omului şi drepturile specifice acordate cetăţeanului european (drepturi de liberă circulaţie şi drepturile civice)).
    3. Se va stabili o mai buna relatie de colaborare intre scoli la nivel national;
    4. O mai buna cunoastere a mediului european si a modalitatilor de educare a elevilor.

    Efecte scontate ale proiectului
    • Persoanele implicate vor invata si aplica protectia sanatatii si a mediului;
    • Elevii vor avea o grija mai mare privind curatenia in clasa, in scoala si in oras.

    Resurse/materiale necesare
    O parte din instrumentele de lucru in curtea scolii vor fi puse la dispozitie de administratia scolii. Am inclus in necesar urmatoarele alte instrumente necesare dar pe care scoala nu le detine:
    • 10 greble
    • 6 lopeti
    • 6 sape 
    • 100 saci plastic/impletiti 
    • 140 perechi manusi 
    • o roaba constructii
    •  materiale pentru confectionat 20 colivii
    • taxa analiza a 11 probe de apa de fantana 
    • confectionarea 400 materiale promotionale privind protectia mediului
    • Tehnoredactare/imprimare
    • Apa potabila 50 sticle 0,5 l 
    • Cheltuieli de intoarcere cu maxi-taxi
    • Materiale de prim ajutor si medicamente de uz imediat.
    Ele vor putea fi achizitionate numai din donatii sau sponsorizari ale membrilor Asociatiei "Voluntarii Normalisti" Iasi.
    Mizam pe participarea majoritatii elevilor celor sapte clase si a elevilor scolii ce au domiciliul in satele Breazu, Rediu, Tautesti si Horlesti.
    Asteptam sugestii de imbunatatire a proiectului din partea participantilor.
    Am propus partenerilor din proiectul Comenius Mobilitati Multiple 2008-2010 participarea comuna in Saptamana Comenius la activitati de colaborare si educatie nonformala a caror rezultate sa le expunem pe blogul comun http://voluntariinormalisti.blogspot.com .
    Coordonatori
    Prof. Alexandru Sebastian - Scoala Normala "Vasile Lupu" Iasi
    Prof. Maria Iordana - Scoala cu clasele I-VIII, George Poboran , Slatina Jud. Olt


    Semneaza pentru acest parteneriat:
    • ISJ IASI
    Municipiul Iaşi, Strada Nicolae Bălcescu, nr. 26 Judeţul Iaşi
    Cod poştal: 700117 Centrală: 0232-268014 / 0232-268015 / 0232 - 268019 INSPECTOR RESPONSABIL PROIECTE EDUCATIVE- prof. Gabriela Conea
    • Asociatia “Voluntarii Normalisti” Iasi Aleea Mihail Sadoveanu nr.46 cod 700489 presedinte/ - prof. Alexandru Sebastian

    • Scoala Normala “Vasile Lupu” Iasi Aleea Mihail Sadoveanu nr.46 cod 700489     Director-prof. Mihaela Ungureanu

    • ISJ OLT  Slatina, str. Ec. Teodoroiu, Nr. 64 B . Tel: 0249-410.927, 0249-412.314 . Fax: 0249-412.801 . e-mail: secretariat@isjolt.ot.edu.ro . web: isjolt.ot.edu.ro
    Inspector responsabil proiecte educative

    • Scoala cu clasele I – VIII, "George Poboran" - strada Prelungirea Tunari nr.4 din Slatina, jud. Olt  Director prof. Sandulescu Constantin          Coordonator la nivelul scolii- prof. Maria Iordana 
    • S.C. Compania Romprest Service S.A. Otopeni - Calea Bucurestilor nr.224 E Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti
    •  Primaria Rediu - Judetul Iasi - primar Vasile Haidau

       MATERIALE UTILIZATE

         
        AFISUL PROMOTIONAL-Pliant ce va fi inmanat fiecarui cetatean intalnit in cale.
        Testul de cunostinte despre mediu l-am folosit mai mult ca prilej de  a discuta pe marginea problemei, o parte din raspunsurile sugerate/bifate avand rolul de a duce in derizoriu problema, rolul moderatorului fiind tocmai in a accentua gravitatea problemei protectiei mediului si a incita creativitatea participantilor la a gasi solutii si raspunsuri convingatoare si nu paleative. 

          Asa am inceput


          Actiunea "ecologizarea DJ282"


          Actiunea "Colivia"


          PICNIC

          sâmbătă, 23 aprilie 2011

          Istoria Postei Romane




          Proiectul "Istoria Postei Romane" se deruleaza conform unui parteneriat semnat intre Scoala Normala "Vasile Lupu" Iasi, Asociatia "Voluntarii Normalisti" Iasi si Posta Romana pe toata perioada anului 2011. O parte a acestui program a cuprins si excursia organizata in 15 si 16 aprilie 2011 la Lepsa - Vrancea si  Bucuresti ocazie cu care 43 de elevi ai Scolii Normale "Vasile Lupu" Iasi inscrisi in acest proiect au vizitat Muzeul Postei Romane, Complexul muzeal Cotroceni, Muzeul cartografiei si au facut o scurta trecere in revista a institutiilor si monumentelor intalnite pe traseul urmat intre muzeele mai sus amintite.

          Costul excursiei a fost sponsorizat de Posta Romana prin Asociatia "Voluntarii Normalisti" Iasi. Expunem intr-un album demonstrativ imagini din timpul pregatirii proiectului, din timpul derularii lui si rezultatele lui cuprinse in revista POSTASUL numarul din februarie 2011 pe coperta careia se pot vedea elevii Scolii Normale "Vasile Lupu" Iasi din clasa a VI-a participanti la proiect.


          Pentru implicarea in acest proiect Asociatia "Voluntarii Normalisti" Iasi a primit DIPLOMA pentru implicarea in organizarea cu succes a proiectului national "Istoria Postei" organizat de Compania Nationala Posta Romana S.A. cu sprijinul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului.

          joi, 21 aprilie 2011

          INVITATIE - Campania de primavara "Saptamana Comenius 2011"

          Institutul de Stiinte ale Educatiei Tehne - Centrul pentru Inovare in Educatie eTwinning Romania www.etwinning.ro
          In perioada 2-9 mai a.c. in scolile din Europa se desfasoara campania Saptamana Comenius 2011

          La nivel european, sunt derulate mai multe  actiuni dedicate ideii de colaborare.
          Informatii despre programul Comenius al Uniunii Europene, idei , sugestii despre cum puteti participa la activitatile organizate la nivel european in cadrul Saptamanii Comenius si pagina de inscriere sunt disponibile pe situl dedicat (http://www.comeniusweek.eu). Cateva adrese utile pentru profesori si elevi pot fi gasite aici.

          La nivel national, Centrul pentru Inovare in Educatie (Centrul eTwinning  Romania),  impreuna cu Institutul de Stiinte ale Educatiei (partener al Centrului), invita cadrele didactice si elevii participanti la Actiunea eTwinning sa sarbatoreasca impreuna ideea de colaborare europeana in cadrul parteneriatelor scolare. In acest sens, lanseaza urmatoarele activitati:

          1. Concursul "Cel mai bun proiect eTwinning “ Comenius", adresat cadrelor didactice, vizeaza proiectele desfasurate/in desfasurare in cadrul unui parteneriat Comenius in  perioada septembrie 2009 - mai 2011.

          Cadrele didactice interesate sunt rugate sa trimita un mesaj pe saptamana_comenius2011@yahoo.com, avand ca subiect "proiecte eTwinning-Comenius",  o prezentare a proiectului, in format Word, de maximum 1,5 pagini. Descrierea trebuie sa contina, pe langa datele proiectului (parteneri, tema, obiective, perioada de desfasurare, activitati, produse finale, implicarea elevilor, trimiteri/link-uri la produsele activitatilor), si consideratii privind beneficiile imbinarii celor doua actiuni - eTwinning si Comenius.

          Cel mai bun proiect eTwinning-Comenius va fi premiat cu o invitatie de participare la Atelierul de dezvoltare profesionala din Lituania, 10-12 iunie 2011, adresata profesorului care a completat formularul de concurs. In cazul in care mai multi profesori inscriu in competitie acelasi proiect, se va premia cea mai buna candidatura (cea mai buna caracterizare a proiectului). Sunt eligibile si vor fi evaluate doar aplicatiile trimise in intervalul 2-9 mai, care indeplinesc cerintele enuntate, rezultatele urmand a fi anuntate in data de 18 mai.

          2. Concursul "Saptamana colaborarii", dedicat cadrelor didactice care inscriu activitati pe situl Saptamanii Europene Comenius 2011 http://www.comeniusweek.eu/ro/pub/about.htm

          Pentru a participa la acest concurs, cadrele didactice sunt invitate sa trimita pe saptamana_comenius2011@yahoo.com, avand ca subiect "Saptamana colaborarii", o relatare insotita de o fotografie/ trimiteri youtube ce prezinta desfasurarea activitatilor derulate si anuntate pe site, in cadrul "Saptamanii Comenius 2011". Descrierea activitatii/activitatilor trebuie redactata in format Word (maximum o pagina) si trimisa in intervalul 9-18 mai la adresa mentionata.

          Vor fi acordate 3 premii, constand in materiale promotionale pentru cadrul didactic aplicant si elevii implicati in activitate. Rezultatele vor fi publicate pe situl national in data de 30 mai.

          3. Concurs de postere "Cu eTwinning si Comenius prin Europa", adresat elevilor.

          Posterul trebuie sa ilustreze experienta elevilor privind colaborarea in cadrul proiectelor eTwinning si/sau Comenius. Posterul in format pdf sau jpg (max 2MB)  va fi trimis de cadrul didactic coordonator (nu de elevi), ca fisier atasat, pe adresa concursului (elevi_saptamana_comenius@yahoo.com), subiect "poster", in perioada 2-9 mai. Posterul poate fi o lucrare de grup sau individuala. In cazul in care este realizat de mai multi elevi, va rugam precizati in textul emailului numele tuturor elevilor implicati. Vor fi acordate 3 premii, constand in materiale promotionale pentru elev/elevi si intr-un stick de memorie pentru cadrul didactic coordonator (care trimite mesajul) si va fi anuntat in data de 18 mai.

          4. Concurs "Colaborarea intr-o carte postala", adresat elevilor.

          Cartea postala va fi o lucrare individuala, care va ilustra ideea de colaborare europeana si beneficiile acesteia, si  va fi adresata partenerilor de proiect (eTwinning/Comenius). Textul cartii postale va fi redactat in limba romana. Fisierul (cu dimensiune maxima de 2 MB)/link-ul trebuie trimis la adresa elevi_saptamana_comenius@yahoo.com, subiect "carte postala", in perioada 9-18 mai, urmand ca numele castigatorului sa fie publicat  pe situl national pe 30 mai. Vor fi acordate 3 premii: o camera web si doua stick-uri de memorie.